TOHUM ÇİMLENDİRİLMESİ
1-KAP SEÇİMİ:
Tohum çimlendirme viyolleri, tohum çimlendirme poşetleri, plastik bardaklar,tohum miktarına göre 20X60 Balkon saksısı veya meyve sandığı kullanabilirsiniz.
2-ÇİMLENDİRME TOPRAĞI NASIL HAZIRLANIR ?
2 kısım yanmış elenmiş çiftlik gübresi + 1 kısım ince elenmiş dere kumu +1 kısım elenmiş bahçe toprağı homojen olarak karıştırılır. Bunlar bulunamıyorsa Zirai tohum,ilaç satıcılarından veya marketten torf toprağı alınır.Hazır torflarda yeteri kadar bitkiye faydalı vitamin ve mineral olmadığından elenmiş çiftlik gübresi katılması iyi olur.
Hazırladığınız topraktan ektiğiniz tohumların üzerini örtmek için bir miktar ayırınız. Bu ayırdığınız toprağa kapak toprağı denir.
3-EKİM :
ÖNCE FİDE YAPILACAK SEBZELER
Domates,Biber, patlıcan , marul, Reyhan gibi küçük tohumlar: Viyollere veya uzun saksılara, sandıklara 15 Cm kalınlığında toprak doldurulur. seyrek serpme şeklinde veya 5 x 5 x 5 aralıkla tohumlar dizilir üzeri aynı toprakla 2-3 mm kapatılıp hafif bastırılarak havası alınır ve fıs fısla veya yağmurlama şeklinde hafif sulanır. Fazla sulanırsa tohumlar yüzeye çıkar ve toprağa tutunamayıp ölürler. Üzerleri naylonla kapatılarak sera etkisi yaratılır ve çabuk ısınıp çıkmaları sağlanır. Bu arada sık sık toprak nemin kontrol edilmesi gerekmektedir.
Not. Bu arada tohumların isimleri yazılarak karışmaması için işaret konmalıdır.
Tohumlar filizlenip 1-2 Cm olunca üzerindeki naylon alınır ve hava almaları sağlanır.
Bu dönemden sonra sabah bir saat, öğleden sonra bir saat direkt güneş olmamak üzere güneşlenmeleri sağlanır. Bu arada hafif rüzgar olursa iyidir, fidelerin gövdelerinin sağlamlaşması sağlanır. Bu işleme pişkin fide yapma denir.
Fideler ele alınacak kıvama gelince toprağı ile birlikte alınarak esas yerlerine dikilir, bu işleme şaşırtma denir.
KARPUZ-KAVUN-SALATALIK- KABAK,LAHANA, KARNABAHAR,BROKOLİ,BÜRÜKSEL LAHANASI,KARA LAHANA,KEREVİZ,KIRMIZI PANCAR,PAZI GİBİ İRİ TOHUMLAR:
Ekmeden önce bir gece hafif ılık suda bekletilirse daha erken çimlenmeleri sağlanır.
İri gözlü viyollere, Plastik bardaklara, veya çimlendirme poşetlerine yukarıda belirtilen toprak doldurularak tohumlar bir Cm. derine bir birinden ayrı iki tohum ekilerek yedeklenir ve sulanır. Üzerleri şeffaf naylonla kapatılarak sera ortamı yaratılır. Fide boyları 2-3 Cm olunca naylon açılarak hava almaları sağlanır.
Ektiğiniz iki tohumunda çıkması halinde fideler büyüdükten sonra toprak ortadan bıçakla kesilerek fideler birbirinden ayrılır, böylece iki fideniz olmuş olur.
Fide boyları 10-15 Cm olunca dış ortama esas yerlerine dikilir.
Not. Fideleme işlemini kapalı balkon gibi bir yerde yapıyorsanız ışık kaynağına yakın yerde yapmalısınız, aksi halde fideleriniz devamlı ışığa doğru büyür ve cansızlaşıp devrilebilirler.
DIŞ ORTAMA DİREKT YERLERİNE EKİLECEK TOHUMLAR:
Mısır, fasulye, bakla, bezelye, bamya, börülce, Ayçiçeği,Soğan, sarımsak. Patates, yer elması yumrusu, Bu sebzeler tek tek yerlerine ekilir.
Bu bitkilerin dış ortama ekilebilmeleri için toprak ısısının en az 15-18 dış ortam ısısının 20 derecelere oturması lazımdır. Marmara bölgesi için Mayıs ayı başları gibi…
SERPME OLARAK DİREKT YERLERİNE EKİLECEK TOHUMLAR:
Havuç, Ispanak, Turp (Ekilecek tohum az ise tek tek sıravarİ ekilmelidir).Roka, Semizotu,maydanoz, dereotu, tere serpme olarak ekilir, tırmıkla toprak karıştırılır ve tohumların üzeri bastırılarak yağmurlama şeklinde sulanır.
4-TOHUM NE KADAR DERİNE EKİLMELİDİR ?
Genel kaide: Tohum eni ne kadar ise üç misli derine ekilmelidir.
Çok derine ekilen tohumlar, çimlenmeleri için gerekli ısı ile havayı bulamayacakları için, üstlerindeki kalın toprak tabakasını delip yüze çıkamazlar. Yeteri kadar derine ekilmeyen tohumlar ise, yetişmeleri için gerekli nemden yoksun kalacaklarından çimlenip gelişemezler.
Tohumun atılacağı derinliği hesaplarken, şunlara dikkat etmeliyiz:
- Tohum taneleri ne kadar küçükse, toprakta o kadar azderine gömülmeli.
- Yağışı az olan yerlerde, toprağın üst tabakaları daha kuru olacağı için, tohumu derince ekmeli. Buna karşılık, yağışı bol bölgelerde, tohum yüze daha yakın ekilebilir.
- Kumlu topraklarda tohumu daha derine, killi topraklarda ise daha yüze yakın ekmelidir.
5-İLK TOHUM EKİMİNDE SULAMA NASIL OLMALIDIR ?
Tohumları ekmeden önce tohum ekeceğiniz yeri (tohum yatağı) bolca sulayınız ve toprağın suyu çekmesini bekleyiniz. Sonra tohumları ekip hafif bastırdıktan sonra tekrar yağmurlama şeklinde veya fıs fısla sulayınız.
Tohum çimlendirme aşamasında sulama suyuna %06 (Bir litreye 6 Gr.) Humas (organiktir) koymak çimlenme oranını, süresini ve kalitesini arttırmaktadır.
6-EVDE YETİŞTİRDİĞİM FİDELERİ BAŞKA YERLERE NAKLETMEDEN ÖNCE NE YAPABİLİRİM ?
Fidanlar dışarı çıkarılmadan önce sertleştirilmeli ve nakledilme şoku yaşamamaları için iklime alıştırılmaları gerekir.(Pişkin fide yapma işlemi).Fidanları dışarı ekmeden 1 veya 2 hafta önce gündüz vakti, yağmur ve fazla rüzgar gelmeyecek bir yer bulun ve fidanınızı dışarı çıkartın, akşama doğru, havalar soğumadan önce de fidanlarınızı eve geri alın. Mümkünse fidanlarınızı sertleştirme ve dışarıya alıştırma işlemini don mevsimi geçtikten sonra, hava sıcaklıkları 15 derecenin üzerine çıkınca uygulamaya başlayın. Çok fazla sıcak günlerde 1-2 saat güneşlendirmek yeterlidir.
7- FİDE YAPMAYA NE ZAMAN BAŞLAMALIYIM ?
Genel kaide olarak Fidelerin dış ortama alınacağı yani şaşırtma yapılacağı tarihten altı hafta geriye gidilerek tohum ekimi yapılır.
Bu işlem bölgelerin özelliklerine göre değişebilir. Örn. Akdeniz ve Ege bölgesi hava sıcaklıkları daha yüksek olduğu için bitki daha hızlı geliştiğinden süre kısa tutulabilir.
Bulunduğunuz bölge ve rakıma göre ekim tarihini kendiniz belirleyebilirsiniz.