İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi ve Fuarı (IOHS EXPO)” ile Kristal Baret Ödül Töreni, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi.

IOHS EXPO’nun açılışına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Happiness Officer Kurucusu Paul Krısmer, akademisyenler, STK ve özel sektör temsilcileri, çok sayıda işçi, öğrenci ve davetliler katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İş sağlığı ve güvenliğinin bir kültür olduğunu dolayısıyla bunun oluşması için tüm tarafların katkısına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Bu konunun dört tarafı var. Çalışanlar, işverenler, idare ve bundan istifade eden halk. Ortaya çıkan ürünü kullanan da aslında bu işin bir tarafıdır. Taraflar bir araya gelip etraflıca konuyu tartışıp, aynı zamanda sorunları konuştuklarında çözüm bulunur. Böyle olunca çok önemli mesafelerin alınacağına ve gelişmelerin kaydedileceğine inanıyorum.” dedi
Uysal, üç gün sürecek kongre ve fuarda bütün tarafların buluşmasıyla karşılıklı fikir alışverişinde güzel neticelerin çıkacağını vurgulayarak, organizasyona katılan ve hazırlanmasına katkı sunanlara teşekkür etti.
“Kültürün oluşması sabır istiyor”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız açılışta yaptığı konuşmada, iş kazalarının önlenmesinde muhtelif para cezaları ve idari yaptırımların köklü çözüm getirmediğini söyledi.
İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşmasının sabır istediğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:
“Bakanlık olarak özellikle sahadan gelen talepleri ciddi manada değerlendiriyoruz. Özellikle 10’dan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sektörde hizmet üretenlerin iş sağlığı ve güvenliğini devlet olarak destekliyoruz. Bunun için belirlenmiş olan bir bedel var. Bu bedeli de devletimiz karşılamakta. Ayrıca, 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girecek 10’dan fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta’ yer alan 3 yıl boyunca sürekli iş göremezlik veya ölümle sonuçlanan iş kazası yaşanmayan yerlere de teşvik uygulamasını başlatacağız. Burada işsizlik sigortası prim oranlarını yüzde 50 azaltarak teşvik edeceğiz. İş sağlığı ve güvenliği, bütün tarafların ortak katkısı ve çabasıyla önleyici ve koruyucu hizmetlerin esas alındığı bir yaklaşım olarak değerlendirilmelidir. İş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatındaki aktörlerin ortak konusudur.”
Başkan Uysal, günün anısına konuşmacılara hediye takdim ederken, bazı davetlilerle sahnede kongre ve fuarın açılış kurdelesini kesti.
Kongre ve fuar, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen, 7 ayrı kategoride kabul edilen başvurular Sosyal Sorumluluk, Proje ve İyi Uygulama örneklerinin değerlendirildiği iş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye’nin en prestijli ödülü olan “Kristal Baret Ödül Töreni”nin tamamlanması ile sona erdi.
Kaynak : ÇSGB