Yatak Yarasına Pansuman Nasıl Yapılır ?

Doktorunuz yatak yarası olup olmadığını ve yaranın ne kadar kötü olduğunu belirlemek adına cilde yakından bakacaktır. Yaranızın seviyesini belirli bir aşamaya kadar sınıflandırmaya çalışacaktır. Yaranın evresini belirlemek sizin için en iyi tedavi yönteminin uygulanmasına yardımcı olur. Ayrıca genel sağlığınızı değerlendirmek için kan testi de isteyebilir.

Yatak Yarası Tedavisi

Yara bakımı tedavisi genellikle oldukça disiplinli bir yaklaşım gerektirir:

-Tedavi sürecini ve planını denetleyen bir hekim

-Yara bakımında uzmanlaşmış bir evde bakım doktoru veya evde bakım hemşiresi

-Yaraları yönetmek için bakım desteği sağlayan hemşire veya tıbbi asistanlar

-Hareketliliğin iyileştirilmesine yardımcı olabilecek bir fizik tedavi uzmanı

-Beslenme ihtiyaçlarınızı izleyen ve iyi bir diyet öneren diyetisyen

-Cilt hastalıklarında uzmanlaşmış bir dermatolog

-Bir sinir cerrahı, ortopedik cerrah veya plastik cerrah

Yatak Yarası Basıncının Azaltılması

Bir yatak yarası tedavisinde ilk adım yaraya sebep olan basıncı ve sürtünmeyi azaltmaktır. Stratejiler şunları içermektedir:

Yeniden Konumlandırma
Eğer yatak yarası varsa, sık sık pozisyon değiştirin, hastanın konumunu değiştirme sıklığı bulunduğunuz yüzeyin durumuna ve kalitesine bağlıdır. Genellikle bir tekerlekli sandalye kullanıyorsanız, her 15 dakikada bir yükü değiştirmeyi ve saatte bir pozisyon değiştirmeyi deneyin. Eğer hasta kişi sürekli yataktaysa iki saatte bir pozisyon değiştirin.

Destek Yüzeylerini Kullanma
Savunmasız cildi koruyacak şekilde uzanmaya veya oturmaya yardımcı olacak özel yatak, minder ve yastık kullanın.

Yaraların Temizlenmesi ve Sarılması

Yatak yarası için bakım ve tedavi yaranın ne kadar derin olduğuyla alakalıdır. Genellikle, bir yaranın temizlenmesi ve pansuman süreci şunları içerir:

Temizlik: Etkilenen cilt ciddi hasara uğramamışsa nazik bir şekilde temizleyip, yıkayıp kuru kalması sağlanmalıdır. Her kıyafet değişiminde açık yaralar su veya tuzlu su ile temizlenmelidir.

Bandaj yerleştirmek: Bandaj yarayı nemli tutarak iyileşmeyi hızlandırır. Aynı zamanda enfeksiyona karşı bir bariyer oluşturur ve yaranın çevresini kuru tutar.

Hasarlı dokuları çıkarmak: Yaraların düzgün bir şekilde iyileşmesi için hasar görmüş, ölü veya enfekte dokulardan arındırışmış olması gerekir. Hasarlı bir dokunun çıkarılması için bir dizi yöntem gerekir, bunun için doktorunuzdan yardım almalısınız.

Tüm hizmetlerimiz şehit çocuklarına bedelsizdir.

Tesis Yönetim Hizmetleri
İSG
Eğitim, Danışmanlık ve Denetim
Ana sayfa