18. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ İPEK YOLUNDA DİYALOG DÜŞÜNCESİYLE TAMAMLANDI
18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin 7 Nisan 2015 günü başlayan çalışmaları 9 Nisan 2015 günü nihayete erdi.
3 günde 9 ayrı toplantının yapıldığı 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde ekonomi, enerji ve iletişim teknolojilerinin yanı sıra demokrasinin ekonomiyle ilgisi ve insanlığın nereye gittiği özel oturumlarda gerçekleşti.
44 ülkenin katıldığı 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Karadağ, Makedonya, Bosna – Hersek Cumhurbaşkanı düzeyinde temsil edildi.
Azerbaycan ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katıldı.
3 Cumhurbaşkanı’nın yanı sıra Arnavutluk, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Letonya, Romanya, Moğolistan, Slovenya, Moldova Eski Cumhurbaşkanları ile 24 Bakanın hazır bulunduğu Zirve’nin Kapanış Oturumunda Eski Cumhurbaşkanları ile Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı’nın Gül’ün de aralarında bulunduğu Cumhurbaşkanları insanlığın nereye gittiğini tartıştılar.
Diyaloğun öneminin vurgulandığı 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde katılımcılar ısrarla ve özenle istikrarın önemine, barışın evrensel niteliklerine ve Birleşmiş Milletler Milenyum çağrılarına dikkat çektiler.
Bölgemizde yaşanan ihtilafların çözümünün diyalogla çözülebileceğini de vurgulayan katılımcılar, ülkelerin içişlerine karışılmamasının önemini de gündeme getirdiler.
Enerji alanında TANAP ve TAP projelerine ait geniş açıklamaların yapıldığı 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde projenin gerçekleşmesi için gerçekleştirilecek 1800 kilometrelik boru hattının önemini gündeme getirdiler. Özellikle de flora ve eski eserlerin koruması ve deniz altından geçecek boru hatlarının uzunluğuna da dikkat çeken konuşmacılar, bu projelerin yalnız ekonomi ve yalnız enerji hattı olarak değerlendirilmemesini, bir istikrar ve demokrasi projesi olarak ele alınması gerekliliğinin üzerinde durdular.
TANAP’ın enerjinin silah olarak kullanılmasının önüne geçeceğini ifade eden katılımcılar İpek Yolu projesinin önemini de ortaya koyarlarken dün kervanların gerçekleştirdiği basit kumaş ticaretinin yerini bugün enerji hatlarının, iletişim teknoloji ağlarının Pekin’den Çin’e uzanan bir barış felsefesi oluşturduğunu vurguladılar.
Enerji ve telekomünikasyonun önemi kadar, kültürel ve sosyal boyutuyla da ele alınan İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’nın bir istikrar ve refah projesi olduğuna katılımcılar da dikkat çektiler.

18. Avrasya Ekonomi Zirvesi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ve UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova’nın mesajlarının okunması ile başladı.
Açılışı Dr. Akkan SUVER tarafından yapılan Zirve’de Gökhan Murat KALSIN “İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yrd. (İTO)”, Temel KOTİL “Türk Hava Yolları Genel Müdürü”,Traian CHEBELEU “Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekr. Yrd. (BSEC)-Büyükelçi”,Prof. Dr. Erman TUNCER “İstanbul Büyükşehir Belediye’si adına” Vasip ŞAHİN”İstanbul Valisi” söz aldılar.
Konuk konuşmacı Dr. Erhard BUSEK “Eski Avusturya Şansölyesi, Viyana Ekonomi Forumu Başkanı” dinlendikten sonra, Marinko CAVARA “Bosna – Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı”,Gjorge IVANOV “Makedonya Cumhurbaşkanı”, Filip VUJANOVIC “Karadağ Cumhurbaşkanı” konuştular. Daha sonra Büyükelçi Dagva TSAKHILGAN “Dünya Moğol Konvansiyonu Genel Sekreteri ” Moğolistan Cumhurbaşkanı’nın Dr. Akkan Suver’e yazdığı tebrik mektubunu okudu. Bilahare ON YILINI İDRAK EDEN ÜYELERİMİZE ONUR MADALYASI TÖRENİNE geçildi.

Kaynak: Marmara Vakfı Grubu