17. Avrasya Ekonomi Zirvesi 41 Ülkenin Katılımıyla Gerçekleşti !
Marmara Grubu Vakfı’nın 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün mesajının Şamil Ayrım tarafından okunması ile başladı.
Mesajında; ” Zirvenin her sene gerçekleşen üst düzey katılımla rüştünü ispat ettiğini ve uluslararası görünürlüğünü her geçen yıl pekiştirdiğini memnuniyetle müşahede ediyorum. Bu vesileyle zirveye katılan Cumhurbaşkanlarını, Başbakanları, Bakanları, Milletvekillerini, iş, bilim ve akademi dünyası ile sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcilerini ve tüm seçkin misafirleri en kalbi duygularımla selamlıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mesajında şu ifadelere yer verdi: ” Zirve’de bu sene de, ekonomiden enerjiye, bilişimden uluslararası ilişkilere kadar uzanan geniş yelpazede farklı alan ve disiplinleri ihata eden bir yaklaşımla çok sayıda konunun ele alınacağını öğrendim. Karşı karşıya olduğumuz ve Zirvenin değerli katılımcılarının ele alacakları küresel meseleler, tüm katılımcıların bir masa etrafında bir araya gelmelerini ve meseleleri en geniş şekilde ve serbestçe tartışmalarını icap ettirmektedir. Bu bakımdan, Zirvede oluşacak verimli müzakere ortamının ve ortak aklın işletilmesiyle ortaya çıkacak görüş ve önerilerin Avrasya bölgesi halklarının ve tüm insanlığın refah ve huzuru için yol gösterici olmasını temenni eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev‘in de mesajını, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Siyasi İşler Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ali Hasanov sundu.
UNESCO Genel Sekreteri Büyükelçi İrina Bokova‘nın barkovizyon aracılığıyla misafirlere hitap etmesinden sonra çalışmalarına başlayan 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Başkanlık Divanı’nı Dünya Odalar Birliği Onursal Başkanı Rona Yırcalı, Azerbaycan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov, Yunanistan Dışişleri E. Bakanı ve Milletvekili Dora Bakoyannis, İtalya E. Başbakanı ve Senatör Lamberto Dini ve Afganistan Ekonomi Bakanı Abdulhadi Arghandiwal’dan oluştu.
Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver, vakıf olarak 17 yıldır Türk Özel Sektörünün desteğiyle Türkiye’yi anlatmaya devam ettiklerini belirterek, 17 yıl içinde çok sayıda cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamenteri dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye davet ettiklerini söyledi. Suver, 52 ülkenin zirveye katıldığını kaydetti.
Dr. Akkan Suver dünyanın 2013’te yüzde 2.9 büyürken, Avrupa ülkelerinin 0.4 küçüldüğünü belirterek, bölgenin bu yıl toparlanıp yüzde 1 büyüme hızını yakalamasının beklendiğini söyledi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye’nin en büyük markası İstanbul’a değer katan pek çok projede hazır giyim sektörünün görüldüğünü belirtti. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği(İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Marmara Grubu Vakfı’nın 17 yıldır düzenlediği Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin 52 ülkenin üst düzey yöneticisi ve parlamenterini ağırlamasının, Türkiye’yi tanıtmak anlamında büyük bir önem taşıdığını belirtti. Marmara Grubu Vakfı (MGV) tarafından düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi, İHKİB’in düzenlediği Gala Gecesi ile başladı. Gecede konuşan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Zirve süresince düzenlenecek toplantılarda sektörümüzün özelliklerini anlatacağız. 193 ülkeye ihracat yapıyoruz. En büyük imalatçı ve ihracatçı ülkelerden biriyiz. Bu tür toplantılarla markalarımızı dünyaya tanıtma imkanı da buluyoruz” dedi.
MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ali Rıza Arslan da Avrasya’daki bütün işadamı organizasyonlarıyla işbirliği yapmaktan ve dünya ekonomisine değer katmaktan mutlu olacaklarını ifade etti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, son 30 yılda dünya ekonomisini 3 temel kavramın şekillendirdiğini, bunların küreselleşme, değişim ve hız olduğunu söyledi. Küreselleşme ile birlikte coğrafi ve ticari sınırların eridiğini aktaran Çağlar, politikacıların kararlarını artık yerel dinamiklerle oluşturmadığının altını çizdi. Çağlar, “dünyanın ekonomik dengeleri yeniden kuruluyor, deyim yerindeyse “Güneş yeniden doğudan yükseliyor” ve tarihi İpek Yolu’nu canlandıracak projelerin ard arda hayata geçirildiğini de memnuniyetle izlemekteyiz. Dünya siyaseti, dünya ekonomisi ve küresel ilişkiler adeta Avrasya’nın uyanışına şahitlik ediyor. Türkiye, bu dinamizmin, böyle bir gücün kalbinde merkezinde yer alıyor. Biz İstanbul’u sadece bu ülkenin değil, tüm Avrasya’nın parlayan bir yıldızı olarak görüyoruz” dedi.
Marmara Grubu Vakfı, Cumhurbaşkanlar Oturumunda İstemsiz Göç-İnsan Ticareti Konusu Tartışıldı.
Cumhurbaşkanları Oturumu öncesi İnsan Ticareti ve İstemsiz Göçün açılış konuşmasını Fransız Senatörü Joelle Garrıaud-MAYLAM yaptı. Resimde Moğolistan eski Cumhurbaşkanı Punsalma Ochırbat, Bulgaristan eski Cumhurbaşkanı Zhelyu Zhelev, Romanya eski Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu, Slovenya eski Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Oturum Başkanı Dr. Akkan Suver, Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Estonya esk Cumhurbaşkanı Arnold Rüütel, Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Zivko Budimir, Gagavuzya Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal katılımcılar arasındaydı.

Ekonomi Zirvesi’nde konuşmasını gerçekleştiren Başbakan Binali Yıldırım : “Merkez Bankası gündemine hakimdir. Gerektiği zaman gerekli tedbirlerini de almıştır, bundan sonra da alır””Enflasyonla mücadelede hiçbir rehavet yok. Enflasyonla mücadele önemli çünkü bu, yatırımcının karanını da etkiliyor, vatandaşın ekonomisini de etkiliyor. Dolayısıyla burada dikkatimiz üzerinde olacak. Enflasyonun yükselmemesi için alınması gereken anlık tedbirler, orta-uzun vadeli tedbirler alıyoruz, almaya devam edeceğiz””Faizler ve kur konusu; bunların konjonktürel gelişmelerle ilgili olduğunu biliyoruz çünkü göstergeler, bu durumu doğrulamıyor, göstergelerimiz başka bir şey söylüyor. Bu ayrışma tamamen küresel şartlardan ve bölgemizdeki jeopolitik risklerin etkisiyle oluyor. Bir tedirginlik oluyor insanlarda, ‘savaş mı olacak, oldu mu, Amerika Rusya tehdit ediyor birbirlerini’… Bunların getirdiği, geçici yaşanan dalgalanmalardır. Bunun etkileri de sınırlı olacaktır, hem geçici olacak hem de sınırlı olacak. Gereken tedbirler tabii ki alınacak.”
Kaynak : Milliyet Gazetesi

Kaynak: Marmara Vakfı Grubu